2015. január 19., hétfő

Tulipános ládák

  Már olyan régen írtam a tulipános ládákról , de gondoltam, hogy egy kicsit érdemes újból feleveníteni..

Egy kis néprajz: http://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1119.htmlű

Végre  érkezett egy esküvői kedves fotó , ahol az ifjú pár nászajándékba kapta a ládikát. :-)





Először így néz ki, amikor nekifogok:


Van egy üres felület, amit beosztok, megtervezem a mintát.

Bakon festem..

                           



Bordó keretes kisláda


Végül a képen szereplő:



"Az igazi művészt nem kötik gúzsba a meglévő szabályok, ő nem vesz át egy megmerevedett sémát, hanem önmagából alakít ki egy új világot, s ennek felállítja sajátos törvényeit" 
                                  Szőnyi István

2015. január 3., szombat

21. Betlehemi jászol kiállítás

Még egy hétig  megtekinthető a Néprajzi Múzeumban a 21. Betlehemi jászol kiállítás

A Magyar Kézművességért Alapítvány kiállítása
2014. december 6. - 2015. január 11.
A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 21. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című nyílt pályázatát tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek számára, természetes alapanyagok felhasználásával készült alkotások készítésére.


A pályázatra beadott alkotások válogatását néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években eredetileg kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri végezte. A zsűri munkáját követően a közel 170 pályázó közül 151 alkotó, ill. alkotóközösség 207 műve kerül bemutatásra a kiállításban.

A kiállítás középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit: Máriát és a kis Jézust, a Szent Családot, a Háromkirályokat ábrázoló alkotások állnak, de találkozhat a látogató a betlehemezés népszokásait megörökítő alkotással és az adventi-karácsonyi ünnepkör külső jegyeinek számító, az ünnepet ünnepivé tevő tárgyakkal (ünnepi terítékkel, öltözékkel, karácsonyfa-díszekkel, gyertyatartókkal, Mária-medálokkal) is.









forrás:http://www.neprajz.hu/kiallitasok.php?menu=3&kiallitas_id=163




Erre a pályázatra az egyik munkám ez a 100 éves katonaláda volt, amelyet kívülről megfestettem, a belsejét pedig betlehemes fakanálbábokkal népesítettem be.
Nagy meglepetés és persze külön  öröm volt számomra , amikor a múzeum plakátján és a kiállítás nagy molinóján is az én betlehemes ládám köszönt vissza  .


Kiállításon.. :-)

"
Az ember csak ott egészen ember, ahol játszik."