2012. december 2., vasárnap

Hódmezővásárhelyi hímzés




Egy ismerősöm barátnője férjhez megy és azzal a kéréssel áll el, hogy a hódmezővásárhelyi hímzés mintáját fessem üdvözlő táblára.
Ilyenkor számomra nem egyszerű dolog eldönteni, hogy mi fér bele és mi nem ,mivel a hódmezővásárhelyi bútorokon egészen más minták voltak.. Vagy ragaszkodom a régi idők hagyományaihoz, vagy újítok, ahogyan sokan tesznek mostanában, amikor népi hímzésmintákat látni sok-sok mindenen..
A nagymamám Hódmezővásáhelyen élt, így minden nyáron ott vakációztam.

Sokat hímzett ő is ,  sokszor visszaköszöntek a párnáinkon a vásárhelyi motívumok.
 

Megfestettem.. ilyen lett.. 


Az örömért tettem, mert tudom mennyire fog örülni, aki kapja..







hódmezővásárhelyi hímzés

a → régi tiszántúli hímzések közé tartozó, a névadó város mellett néhány más helység párna-véghímzéseit is jellemző hímzéscsoport. „Szőrös párnavégeknek” is nevezik a hímzőfonálul szolgáló gyapjúszál után. – → Hamis laposöltéssel, kisebb számban → szálánvarrott öltéssel hímezték kendervászonra. Nagy, gazdag, nemegyszer buja hímzésmezőkkel tűnnek ki. Az árnyalásos varrás fokozza ezt a hatást. Gránátalma, tulipán és szerényebb rozetta motívumait hullámindák közé helyezik el a középmezőben és a peremeken egyaránt. Másik gyakori szerkezeti szkémája a szakaszos elrendezés, amelynél 3 rozetta körül, centrálisan helyezkednek el a stilizált virágmotívumok, tulipánok. Ismert az a mintaszerkezet is, hódmezővásárhelyi hímzés amely egyetlen szerteágazó virágtővel borítja el a középmezőt. Jellemzi a hódmezővásárhelyi hímzéseket, hogy a többi régi tiszántúli hímzéstől eltérően széles peremdíszek rendesen a fődíszítmény, a középmező motívumait ismétlik vagy variálják. Fő színei a sárga-barna, a lila és kék árnyalatai, de van tiszta fekete és sötétbarna hódmezővásárhelyi hímzés is. Kiss Lajos „templomcifrás” megnevezést hallott a hódmezővásárhelyi hímzésekről, ami talán utalást sejtet itt e minták forrásaira. – Irod. Kiss Lajos: Szőrös párnavégek Hódmezővásárhelyen (Népr. Ért., 1928)

4 megjegyzés:

  1. Minden elismerésem!
    Úgy látom Téged is a kihívások éltetnek. :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon jól megoldottad, ez gyönyörű! Ismét remekeltél.

    VálaszTörlés
  3. Szerintem ez a belefér kategória. Szép is, jó is az átírásod.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm :-))
    Ez most igazán jólesett, mert azért ilyeneken is szoktam néha problémázni, de a belefér, nagyon jó szó, könnyebbé teszi :-)
    Kriszti, mostanában naponta jönnek így Karácsony közeledtével a kihívások.De alkotni is, adni is nagyon jó..
    Szép napot, jó alkotást kívánok mindenkinek !

    VálaszTörlés